Simac Ladies Tour

News

29/08/2022

Strijd op alle fronten in Simac Ladies Tour

De Simac Ladies Tour biedt sprinters, aanvallers, klimmers en tijdrijders kansen de komende zes dagen. Met Lorena Wiebes in de beste positie om voor meerdere ritzeges te gaan en zo haar trui van Europees kampioene in de verf te zetten.

Kersvers Europees kampioene Lorena Wiebes meldde direct na het behalen van haar Europese titel in München al uit te kijken deze te kunnen tonen in de Simac Ladies Tour. En de eerste drie ritten bieden de volgens velen snelste vrouw van het peloton kansen om haar sprintkwaliteiten te etaleren. Met Charlotte Kool als alternatief binnen de DSM-gelederen. Concurrentie is er zeker ook met bijvoorbeeld Lonneke Uneken (SD Worx), Rachiele Barbieri (Liv Racing Xstra), Clara Copponi (FDJ), Chiaria Consonni (Valcar), Shari Bossuyt (Canyon-Sram) en AMalie Dideriksen (Trek-Segafredo).

Etappe vier en zes bieden de rensters kansen die op selectief terrein uit de voeten kunnen. Kan Chantal van den Broek-Blaak hier de basis leggen van een nieuwe eindzege, zij was vorig jaar immers de beste. En is SD Worx-ploeggenote Ashleigh Moolman genoeg hersteld van ziekte om haar gebruikelijke niveau te tonen in deze ritten. Amanda Spratt en Ruby Roseman-Gannon zijn de klassementstroeven van Team BikeExchange. In de tijdrit is het uitkijken naar onder andere Riejanne Markus, de Nederlands kampioene op de weg, die onlangs op het EK naar het brons reed. De Noord-Hollandse zal zeker een uitdaagster zijn, net als Lisa Klein, die ook al haar strepen verdiende in Nederlandse etappekoersen in het verleden. Voor het klassement zou Pfeiffer Georgi voor DSM een troef kunnen zijn als de sprintritten achter de rug zijn.

De Simac Ladies Tour is ook een mooie gelegenheid om jonge Nederlandse talenten in actie te zien. Zo zullen de rensters van Parkhotel Valkenburg met onder meer Mischa Bredewold en Femke Markus in de gelederen zeker hun stempel willen drukken. Ook Daniek Hengeveld (GT Krush Tunap) is een aanvallend ingestelde renster en wellicht kan ook Ilse Pluimers (AG-NXTG) een sterk seizoen bekronen op eigen bodem.

Organisator Thijs Rondhuis van Courage Events is ervan overtuigd dat de komende editie een sterk bezet podium krijgt. ‘’In de eerste drie relatief vlakke etappes rond Lelystad, Ede en Gennep krijgen zowel de sprinters als de aanvallers kansen, maar is het voor de klassementsrensters ook zaak om zich niet te laten verrassen bij eventuele waaiervorming. In de laatste drie ritten wordt er klimvermogen gevraagd. Zowel de etappe in Zuid-Limburg als over de etappe over de Posbank zijn bijzonder selectief. We hebben dit jaar één tijdrit, die wel degelijk impact op het klassement zal hebben. Al met al wordt het een rittenkoers waar we verschillende typen rensters kansen bieden zich te onderscheiden. In één van de zwaarste edities van de afgelopen jaren verwachten we een winnares die niet op de erelijst van deze enige etappekoers in de Women’s WorldTour in de Benelux zal misstaan.’’

30/08: rit 1: Lelystad-Lelystad: 141 km

Met de etappe in Lelystad keert er een potentiële waaieretappe terug in het etappeschema. Nederland is natuurlijk bekend om de wind en de spectaculaire etappes en de beelden daarvan die het oplevert. Er wordt op de openingsdag een etappe verreden van 141,2 kilometer. Om 12.20 klinkt het startschot op het Stadhuisplein in het centrum van Lelystad. Er wordt geneutraliseerd door het centrum gereden en na een aanloop van 20 kilometer krijgen de deelneemsters twee omlopen van 62 kilometer voorgeschoteld. Het parcours gaat door de kenmerkende polder van Flevoland en voert langs natuurgebied de Oostvaardersplassen. Rond 15.40 wordt de finish verwacht op de Museumweg bij Bataviastad.

31/08: rit 2: Ede-Ede: 117 km

Na een succesvolle proloog in 2021 keert Ede terug in het etappeschema. Dit keer met een etappe over maar liefst 117,8 kilometer. Na de presentatie van de teams op de Markt in Ede wordt om 13.00 uur op de Markt het startschot gelost. Er worden drie omlopen van net geen veertig kilometer gereden. In deze omloop worden Ede, Wekerom, Harskamp en Essen aangedaan. Rond 15.50 is de finish op de Raadhuisstraat in Ede.

01/09: rit 3: Gennep-Gennep: 139 km

Gennep is een trouwe etappeplaats in de Simac Ladies Tour. De organisatie kan er rekenen op een enthousiast publiek en een sterke lokale organisatie. Dit jaar is er gekozen voor een etappe over 139,1 kilometer. Het startschot klinkt om 12.15 uur op de Markt in Gennep. Er worden twee omlopen van 62 kilometer gereden. Via Heijen, Bergen, Nieuw Bergen, Ottersum, Milsbeek, Middelaar en Mook gaat het naar de Holleweg in Groesbeek. Na twee ronden wordt er nog een plaatselijke omloop van 16 kilometer rond Gennep gereden. De finish is rond 15.45 op de Niersbrug in Gennep en aansluitend vinden de huldigingen plaats op de Markt.

02/09: rit : Landgraaf-Landgraaf: 137 km

Met de etappe in Landgraaf gaat er een langgekoesterde wens van de organisatie van de Simac Ladies Tour in vervulling. Deze etappe kan met veel beklimmingen in Zuid-Limburg als een echte koninginnenetappe geafficheerd worden. De start vindt om 12.00 uur plaats voor het gemeentehuis in Landgraaf. Na de start wordt er koers gezet naar Ubachsberg. Er worden hier drie omlopen van 41 km gereden met telkens zes beklimmingen waaronder de welbekende Cauberg. Na achttien beklimmingen voert de route terug naar Landgraaf waar omstreeks 15.20 de finish is gepland op Megaland.

03/09: rit 5: Individuele tijdrit Sittard-Geleen: 17 km

Dit jaar vindt de individuele tijdrit plaats in Sittard-Geleen, ook al zo’n vaste waarde in de Simac Ladies Tour. De rensters krijgen een glooiend parcours van 17,8 km voorgeschoteld met daarin twee venijnige klimmetjes. De route gaat voor een groot gedeelte door de gemeente Beekdaelen, een echte fietsgemeente. De start is net even buiten Munstergeleen en de finish is gepland op Watersley, bij velen bekend vanwege de gerenommeerde topsportfaciliteiten. De tijdrit is selectiever dan in de voorgaande jaren, doordat de tijdrit na de pittige etappe in Zuid-Limburg is, is de organisatie nieuwsgierig naar wat dit gaat betekenen voor het algemeen klassement

04/09: rit 6: Arnhem-Arnhem 150 km

Het venijn van de Simac Ladies Tour zit duidelijk in de staart. Daar hoort zeker ook de slotrit bij, die wordt verreden in en om Arnhem. De start vindt plaats om 10.00 uur op de Zijpendaalseweg aan de rand van het Sonsbeekpark. Er wordt koers gezet naar de Posbank waar zeven omlopen worden gereden. De klassementsrensters kunnen op de finaledag nog een laatste keer de strijd met elkaar aangaan. Als slot worden er vijf glooiende omlopen in Arnhem gereden. De finish is gepland omstreeks 13.50 op de Zijpendaalseweg. Aansluitend vinden de huldigingen van de Simac Ladies Tour 2022 plaats in het Sonsbeekpark.

Organisator Rondhuis is blij met de komst van zoveel sterke teams van het hoogste niveau. Het gemis van twee uitblinksters uit het verleden zal ook gevoeld worden, met de afwezigheid van Marianne Vos (die vorig jaar vier ritten won) en Annemiek van Vleuten. Toch overheerst het goede gevoel. ‘’Het is geweldig dat we zoveel Women’s World Tour-formaties mogen begroeten. Gezien de volle kalender in de WorldTour moeten teams steeds vaker keuzes maken. Ook een aangepaste voorbereiding op het WK in Australië zorgt voor flinke concurrentie. Gelukkig is de keuze veelal in ons voordeel uitgevallen. Vanaf volgend jaar zorgt de verhuizing van de Vuelta voor vrouwen naar mei voor meer ruimte. Voor de Simac Ladies Tour is dat een goede ontwikkeling. We gaan de komende tijd verder bouwen aan de sterke positie die we hebben als enige meerdaagse wedstrijd in de UCI Women’s WorldTour in de wijde regio, de Benelux en Duitsland. In het najaar hopen we daar meer nieuws over te kunnen brengen.’’

De finales van alle zes de etappes van de Simac Ladies Tour zijn dit jaar te zien op de sportzender Ziggo Sport.

Foto: © Sportfoto