25.08 Zwolle – Hardenberg

Welkom in Zwolle Wereldfietsstad

In 2014 werd Zwolle uitgeroepen tot beste fietsstad van Nederland. Vijftig jaar aan fietsinvesteringen en beleid hebben Zwolle een gastvrije, vitale en verkeersveilige stad voor bewoners en bezoekers gemaakt. Er is vrijwel geen stad in de wereld waar zo veel mensen zich per fiets verplaatsen en volgens onderzoek van de ANWB voelen fietsers in Zwolle zich veiliger dan fietsers in andere Nederlandse steden.

Zwolle kent een echte fietscultuur en daar zijn we trots op! Cycloon Post en Fietskoeriers is hét fietskoeriersbedrijf in Nederland, we hebben een fietstaxi (Fietsjoe) en bedrijven als Cortina, Deelfiets Zwolle en Fast Forward zijn toonaangevend in hun branche. En niet onbelangrijk: Zwolle kent wereldkampioenen bij het wielrennen, zoals Anna van der Breggen en Kirsten Wild. Zij doen dit jaar beiden mee in de Simac Ladies tour, dus nu kunnen we onze toppers een keer live in actie zien in Zwolle, hoe tof is dat!

Kortom, de fiets en het fietsen zitten in onze genen en maken Zwolle Wereldfietsstad.

De wereld om ons heen verandert snel en Zwolle zal de komende jaren nog verder groeien. En daarmee neemt ook de mobiliteit in en om de stad toe. Meer mensen op de fiets helpt om Zwolle gastvrij en bereikbaar te houden. Bovendien houdt fietsen je gezond, of je nou profrenster bent of elke dag op je stadsfiets naar school of werk pendelt.

Kortom, fietsen is goed voor de stad en voor ons zelf. En daarom schakelen we als gemeente een tandje bij en zetten in op een groei van het aantal fietsritten de komende tien jaar.  Daarbij krijgen we hulp van fietsburgemeester Marijn de Vries. Zij heeft mooie ideeën om meer kinderen op de fiets te krijgen. Want jong geleerd…

Ik zie uit naar 25 augustus. Dan kunnen we in onze eigen stad genieten van wielersport op hoog niveau. Voor mij als wethouder sport is de zomer nu al geslaagd!

René de Heer

Wethouder Sport