02.09 Landgraaf

Wie denkt aan Landgraaf, denkt aan een dynamische gemeente met veel groen en toch een dorps karakter, gelegen in het stedelijk gebied van de stadsregio Parkstad. Aan een gemeente die recreatie en toerisme hoog in het vaandel heeft staan en waar duurzaamheid verweven zit in (bijna) al haar activiteiten en projecten. 

 

Landgraaf is in 1982 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Schaesberg, Nieuwenhagen en Ubach over Worms. De historie gaat echter ver terug in de tijd. Daarvan getuigen nu nog de kastelen, kerken, monumentale hoeves, oude bossen en beekdalen en pittoreske dorpskernen.

 

Landgraaf heeft stevige ambities om de sociaaleconomische structuur te versterken en het fysieke domein te transformeren. Met het investeren in o.a. de gezonde basisschool van de toekomst, het programma trendbreuk, de energietransitie, klimaatadaptatie en de transformatie van de gebouwde omgeving blijft Landgraaf ook in de toekomst een plek waar het goed toeven is voor jong en oud.

 

Landgraaf, met haar 37.500 inwoners, is een groene gemeente die één keer per jaar roze kleurt tijdens het welbekende Pinkpop Festival. Een gemeente die vanuit haar ligging aan de grens met Duitsland, vanuit de bijna hoogste berg van Nederland (de Wilhelminaberg,) letterlijk en figuurlijk over de grenzen heen kijkt. We zijn een gemeente in Parkstad Limburg met een hoog ambitieniveau. En hebben samenwerking en een krachtige verbinding met en binnen de regio hoog in het vaandel staan.