05.09 Ede – Ede

Kom Ede ontdekken! 

Actief genieten van de bekendste natuurgebieden van Nederland? Bezoek Ede en geniet van eindeloos fietsen, wandelen en paardrijden over heide, zandverstuivingen, grasvlakten en door het bos. Breng ook een bezoek aan het Kröller-Müller Museum, herbeleef de militaire geschiedenis en proef de streekproducten in het hart van de Foodvalley. 

Natuur & Actief 
De natuur in en rond de Gemeente Ede is gevarieerd en daarom perfect om te ontdekken met de fiets, te paard of wandelend. Hier slingeren fiets-, wandel- en ruiterpaden door het afwisselende landschap. Het mountainbikenetwerk is de afgelopen jaren uitgebreid tot 80 kilometer single track. Voor ruiters is er een uitgebreid routenetwerk van zo’n 200 kilometer. Laat je verrassen door hoogteverschillen, uitzichtpunten, paarse heidevelden en spot ondertussen meteen de Nederlandse Big Five; de vos, das, ree, het wilde zwijn en het edelhert! 

Cultuur 
Ook op cultureel gebied heeft Ede genoeg te bieden; maar liefst 9 musea, 150 buiten- kunstwerken, een wereldberoemde beeldentuin, bijna 70 streetart locaties, een indrukwekkende concertzaal, een openluchttheater en een poppodium. 

Militair Toerisme 
De gemeente Ede kent een lange militaire historie. In de Tweede Wereldoorlog was Ede betrokken bij enkele militaire missies. De bekendste is Operatie Market Garden in 1944. Veel plekken in Ede herinneren aan de vele militairen die gestreden hebben op de Veluwe. Fiets langs de oude kazernes of wandel over de Ginkelse Heide waar 2.200 geallieerde parachutisten landden of bezoek een militair museum. 

Food 
Ede ligt in het hart van de Foodvalley; dé regio waar dagelijks hard wordt gewerkt aan de voedselvoorziening van morgen. Regionale bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken nauw samen en lopen voorop in het ontwikkelen van gezonde voeding en duurzame productietechnieken. In de gemeente vind je bovendien veel streekproducten, rechtstreeks te koop bij de boer of landwinkel. 

De gemeente Ede is één van de grootste van Nederland en bestaat uit Bennekom, Deelen, De Klomp, Ede, Ederveen, Harskamp, Hoenderloo, Lunteren, Otterlo en Wekerom. 

Kijk voor meer info, activiteiten en tips op bezoek-ede.nl